Help! Ik ben onzeker
*en een hele effectieve maar SIMPELE opdracht! 

Ik ga het met jullie hebben over onzekerheid en hoe hiermee om te gaan.

In feite is bijna iedereen onzeker. Dit uit zich bij iedereen op een andere manier: de een trekt zijn mond open om maar niet naar zichzelf te hoeven kijken, de ander kruipt weg in een hoekje en zegt het liefst niets, weer een ander is een grapjas om ook maar niet geconfronteerd te worden met zichzelf en ga zo door.

Mijn ervaring
Ik heb ook jaren lang diepe onzekerheid gevoelt, wat me vaak in situaties heeft gebracht die niet zo handig waren (zacht uitgedrukt). Ik kon mijn grenzen niet goed aangeven en liet altijd maar over me heen lopen.
Ik ben erg perfectionistisch geweest, omdat ik bang was dat ik anders afgewezen zou worden, kwam ik op een later moment achter.
Dit is eigenlijk altijd de oorzaak van perfectionisme; een mogelijke afwijzing voorkomen. Bij iedereen.
Kijk eens naar jezelf. Ben je perfectionistisch? Zo ja, wat vindt je daarvan?

Onzekerheid komt door overtuigingen die we van onszelf hebben, door gebeurtenissen in ons leven die zijn gebeurt. Dit geldt grotendeels voor onze kinderjaren. Hierin zijn we het kwetsbaarst, omdat we bij afwijzing van onze omgeving totale afwijzing voelen. Dit komt omdat we op deze leeftijd nog geen vergelijkingsmateriaal hebben. Totale afwijzing is erg schadelijk, omdat we hieruit gemakkelijk een negatief geloof opbouwen.
Een negatief geloof is het minderwaardigheidscomplex dat we opgebouwd hebben doordat we vaker het gevoel van afwijzing hebben gevoeld. Denk dan aan heftige situaties, maar ook bijvoorbeeld aan 'kleinere' afwijzingen als: op het potje zitten als kind en ernaast plassen. We worden gestraft voor iets wat we niet goed doen.. Bam, totale afwijzing.

Door ons negatief geloof creëren onze hersenen gedachten als: "Zie je wel, ik ben niet goed genoeg." Bij elke afwijzing komt ons negatief geloof kijken en wordt deze weer gevoed waardoor het steeds meer invloed heeft op ons leven en gedachten. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn, zodat je hier iets aan kunt doen. En geloof het of niet, maar als je negatief over jezelf denkt of denkt dat je iets niet kunt, straal je dat ook uit waardoor je dit juist aantrekt.

Opdacht:
Zoek je grootste negatieve geloof-zin die je diep raakt, die je wel eens tegen jezelf zegt of hebt gezegd wanneer je afwijzing voelt.
Voorbeelden:
-"Ik ben niet welkom."
-"Ik ben niet goed genoeg voor deze wereld."
-"Ik kan het toch allemaal niet."
-"Zie je wel dat ik het nooit goed doe."
-"Ik faal altijd! Pffff!"
Zo heb je een tal aan negatieve geloof-zinnen. Welke raakt jou het diepst? Houdt deze zin vast in gedachten en loop nu naar de spiegel. Kijk jezelf aan en zeg deze zin tegen jezelf. Doe het nu en vertrouw me. Ik heb het zelf ook gedaan en de uitkomst is fantastisch. Als je dit hebt gedaan, lees dan pas verder. Anders werkt het niet als je het al weet. Je hebt alleen jezelf ermee dan. Voel ook de emotie erbij die je in je lijf voelt wanneer je dit tegen jezelf zegt in moeilijke situaties. Het is belangrijk dat je voordoet alsof je echt in zo'n situatie zit.

X
X
X
X
X
X

En? Wat ging er door je heen? Wat voelde je in je lijf of welke gedachten gingen er door je hoofd nadat je jezelf confronteerde met het pijnlijkste wat je tegen jezelf kan zeggen?

Het bijzondere is dat onze hersenen niet tegen directe afwijzing kunnen van onszelf als we onszelf aankijken. Ze gaan in een overlevingsstand om ervoor te zorgen dat we onszelf gaan beschermen voor onszelf, door gedachten aan te maken die wél positief zijn over onszelf. Waardoor ons negatieve geloof ontkracht wordt! Bizar, maar zo mooi! We geloven de zin niet meer, waardoor je weer positiever over jezelf gaat denken.

Ook is acceptatie een groot onderdeel m.b.t. over onze onzekerheid heen komen. Wanneer we accepteren dat we onzeker zijn, gaat het vanzelf weg! Zo geldt dat ook voor niet-chronische ziektes. Voel je de acceptatie voor 120% en geloof je jezelf ook, dan neemt alles af tot het weg is. Zo mooi hoe ons lichaam en onze geest werken.

Jan Geurtz heeft mij geïnspireerd, omtrent het negatieve geloof. Dit is hoe ik mijn onzekerheid heb overwonnen. Door zijn manier van denken te integreren in mijn leven waar ik zielsdankbaar voor ben! Mijn leven is 180 graden gedraaid op een super positieve manier, sinds ik me weer vrij voel, wat we eigenlijk vanuit onze kern al zijn. Nu help ik mensen die strugglen met de problemen die ik ook heb gehad en ook hier ben ik heel dankbaar voor dat ik dit werk mag doen.

Heb je nog vragen of wil je hier samen met mij mee aan de slag? Je bent van harte welkom. Je gaat je begrepen voelen bij mij, wat ik erg belangrijk vind.
Gun het jezelf om vrij te zijn van die destructieve gedachten en het is tijd om weer te gaan stralen! Je bent het waard!

Liefs Brenda