Hoe jij de herfst/winter door komt

 

Wat een weertje, hè, de herfst? Zelf kan ik hier uren lang van genieten; de koude bries die langs mijn gezicht waait, de prachtige bomen die midden in een groot transformatieproces zitten en mijn winterjas die ik weer uit de kast mag halen. Het heeft met mijn lichaam te maken, dat ik houd van koude dagen, gekeken vanuit het Ayurvedisch perspectief ("De wetenschap van het leven"), waarin ik me aan het verdiepen ben. Helaas is niet iedereen gebouwd op dit koude weer. Speciaal voor jullie dit bericht.

Net als de natuur, gaat ons lichaam een groot transformatieproces in. Ons lichaam en geest moeten wennen aan de koude dagen die op ons staan te wachten, de dagen worden steeds donkerder waardoor we minder Serotonine (geluksstofje) ontvangen van de zon en het daglicht en ga zo maar door. Zorg daarom extra goed voor jezelf.

Hoe je dat kan doen? Simpel.

-Verwen jezelf eens met een warm voetenbadje om te verfrissen, op te laden, je vermoeidheid en afvalsstoffen kwijt te raken en weer meer energie te krijgen. Bijvoorbeeld: Meng 2 eetlepels zeezout of Himalayazout met 2 druppels gemberolie en rozemarijnolie.

Je kan ook kiezen voor verse gember en rozemarijn. Zij hebben beide de eigenschappen om ons lichaam te stimuleren. Maar ook zonder deze giften van de natuur, is het ook lekker met alleen warm water natuurlijk. Verder staan er eindeloze voetenbad-kruiden op internet met allemaal verschillende eigenschappen, net wat bij jou past.

-Probeer zo veel mogelijk buiten te zijn, om zoveel mogelijk serotonine op te kunnen nemen, wat een eventuele winterdip sterk kan verminderen.-Door beweging maken we ook serotonine aan. Ondanks je er misschien geen zin in hebt, het zal je goed doen.

-En hóe lekker is het om lekker op de bank te kruipen met een dik dekentje en een warme kop chocolademelk erbij?! Kom op, zo erg is dat niet Een stuk chocolade erbij voor éxtra serotonine zorgt er ook voor dat ons melatonine-gehalte (slaapstofje) niet de overhand neemt op ons serotonine-gehalte, gezien deze met elkaar in verbinding staan.

-Balans, is alles waar het om gaat. Neem tijd voor jezelf; een warm bad, een mooi boek of een serie en pest jezelf niet al te erg.-Nog 1 tip: probeer met de seizoenen mee te eten. Dit zorgt ervoor dat ons lichaam niet een al te grote klap krijgt. Eet dus nu zo veel mogelijk groente/fruit die groeien in de herfst. Dit geldt voor elke seizoenswisseling.

Wil je meer weten over o.a. voeding, mindfulness (positief denken, even kort door de bocht) of hoe je deze maanden het beste door komt? Maak dan een afspraak en ik help je met alle liefde verder. Ook sta ik paraat om je lekker in de watten te leggen, I am all yours.

Namaste
Liefs Brenda