VERLATINGSANGST

 

Nieuwe benaderinswijze: "De angst jezelf te verlaten om dicht bij iemand anders te kunnen zijn."

 

Hoe vaak doen we dit? Vooral wanneer je net iemand leert kennen of een (opgegeven) relatie in stand probeert te houden: je wil de ander de beste versie van jezelf laten zien. Want die is mooi, fijn, voelt veilig en goed voor je. Voldoet aan het "perfecte plaatje" en is de "volmaakte jij". Dan móet hij/zij me wel leuk vinden.

Wanneer je dit herkend in jezelf, herken je het vast ook wel dat je grenzen wat vervagen in het contact met de ander. En ook je normen en waarden. Alleen maar om de verbinding te blijven voelen met de ander. Maar waar is de verbinding met jezelf?

Ik denk dat verlatingsangst gecreëerd wordt, door mensen die juist uit verbinding gaan met ZICHZELF om zo de "verbinding" met de ander *denken* te kunnen voelen.

Maar waarom doen mensen dit?
Dit is schijnveiligheid. Als je geliefd wordt door de ander, dan 'moet' je wel goed genoeg zijn. Want de ander heeft je lief. Dus ben je goed genoeg. Je haalt dus je volledige bevestiging om "goed genoeg" te zijn, bij de ander. Als je volledig in verbinding zou staan met jezelf, dan heb je die bevestiging van de ander niet nodig. Want dan voel je wie je bent en waar je voor staat.
De bevestiging willen krijgen van de ander, is juist super onveilig. Want je laat de ander zijn/haar mening JOUW realiteit vormen! Terwijl een ander zijn/haar mening over jou, altijd gebasseerd is op hun eigen referentiekader/ervaringen en perceptie op zichzelf. Dus dit gaat nooit over jou als persoon!
(Deze gaat diep, maar is echt de moeite waard om je in te verdiepen. Boekentip: de 4 inzichten, van Don Miguel)

En hoe kun je in verbinding gaan met een ander, als je de verbinding met jezelf niet voelt? Juist, dit kan niet. Pijnlijk, maar waar. De verbinding met jezelf zou de fundering moeten zijn om een gezonde relatie op te kunnen bouwen. Wanneer je die fundering (nog) niet voelt, is dit het eerste wat je te doen hebt voor je een relatie aan gaat. In welke vorm van relatie dan ook.

En wees jezelf. In al jouw (geuren en) kleuren. Want het duurt niet lang voordat mensen er achter komen wie je werkelijk bent, in al jouw kwetsbaarheid. En wie dit niet kan ontvangen, is niet de persoon voor jou. Want échte veiligheid is kwetsbaar durven zijn. En volledig jezelf DURVEN zijn. Want jij bent precies wie je moet zijn.

Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde. Het zou er uit zien.

 

Liefs,
Brenda

💖